Retro feeling.
Ez a szó manapság ráragad stílus-ügyileg sok mindenre, de ha valahol van létjogosultsága, hát a pilóta keksz esetében egészen biztosan.
Ugyan a kifejezés nem biztos, hogy mindenkinek tetszik, az íze garantáltan elnyeri majd a “köztetszést”, mert az omlós, vajas kekszrétegek között a rumos, kakaós, picit mogyorós töltelék elfeledtet velünk minden rosszat 🙂
A recept pedig azért került fel a blogra, mert lepipálta az Oreo-t toronymagasan a néhány hete elindított szavazáson! 🙂
És csak azért ilyen sokára, mert hosszadalmas volt a kikísérletezgetése ennek a receptnek, így volt, hogy a még a kutyusunk is kekszet rágcsált, de megérte!
Legalábbis szerintem, de készítsétek el ti is, és várom a véleményeteket, a legjobbakban reménykedve…
És kedves Oreo rajongók, ti se csüggedjetek, most indul a tökéletes Oreo kikísérletezése is! 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A világos kekszekhez:
– háromnegyed bögre (80 g) porcukor
– 130 g puha vaj
– 2 tojássárgája
– egy és háromnegyed bögre (220 g) fehér finomliszt
+ vanília kivonat vagy aroma ízlés szerint (kb. 1 teáskanálnyi)
A kakaós kekszekhez:
– háromnegyed bögre (80 g) porcukor
– 130 g puha vaj
– 2 tojássárgája
– másfél bögre (180 g) fehér finomliszt
– szűk egyharmad bögre holland kakaópor
+ vanília kivonat vagy aroma ízlés szerint (kb. 1 teáskanálnyi)
A kakaós-rumos töltelékhez:
– 15 dkg vaj
– 2 csapott evőkanál holland kakaópor
– 3-4 evőkanál mogyorókrém
– rum vagy rumaroma ízlés szerint (nálam aroma volt, olyan 2 teáskanálnyi)
Elkészítése:
1. A kétféle keksz hozzávalóit külön-külön egynemű tésztává gyúrjuk, majd letakarva betesszük őket a hűtőbe harminc percre.
2. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk a világos tésztát kb. 4 mm vastagságúra, közben a tetejét is folyamatosan lisztezzük!
3. Szaggassunk a tésztából nagyjából 6-7 centis korongokat (vagy amekkora sütinyomdánk van), majd nyomdázzunk bele a pecséttel.
3. Sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztassuk őket, majd tegyük őket 180 fokra előmelegített sütőbe, alul-felül sütés programra, 10 legfeljebb tizenkét percre. Ezek is nyersnek, puhának tűnnek, de nem azok, nem szabad tovább sütni őket, különben kemények lesznek és meg is barnulnak!
4. Közben a barna tésztával is kövessük el ugyanezeket a merényleteket!
5. Készítsük el a krémet is! Keverjük ki habosra a hozzávalókat, majd tegyük egy fél órácskára hűtőbe. Akár a sütés megkezdése előtt is elkészíthetitek a krémet, ha nagyon sietős! 🙂
4. Ha a kekszek kihűltek, akkor kenjük meg a kekszek felét darabonként körülbelül egy púpos teáskanálnyi krémmel, és ragasszuk őket össze.
5. Jól lezárt dobozban hűvös helyen vagy hűtőben tároljuk, hogy a krém szépen megkössön!
Jó retróskodást! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon és az Instagramon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala